Hoe gaan we die doelen versnellen?

Jullie zijn klein, wat is jullie impact? Eigenlijk is ons model heel simpel. We maken lekkere ontbijtproducten. Dat doen we samen met onze productiepartners. Met die productiepartners maken we afspraken om stap voor stap de ingrediënten in onze eigen Yespers producten te vervangen door rechtstreeks ingekochte ingrediënten bij boeren.

Op die manier komen die ingrediënten in onze eigen producten terecht, en, dat is extra leuk, via onze productiepartners, ook in die van anderen.

Zo kunnen we, ondanks dat we klein zijn, toch meer impact creëren. Omdat we gaan voor het volledig en zoveel mogelijk lokaal verwerken van de producten voorkomen we voedselverspilling, creëren we werkgelegenheid en verhogen inkomen van boeren. Het is dat een mes maar 2 kanten heeft. Kijk maar naar het filmpje van Eloy hieronder.

Foodwithimpact en Impactwithfood, daar gaan we voor! Doe ook mee, samen is het een stuk leuker!

Om onze impact te vergroten zijn we altijd op zoek naar partners. Dus kun je de ingrediënten die we hieronder noemen ook gebruiken, dan horen we graag van je. Samen naar een duurzame, inclusieve en transparante keten.

Ontdek wat wij met bananen doen.

1 kg bananen "kost" zo'n 800 liter aan water. Tot nu toe hebben wij zo'n 6000 kg geredde bananen gebruikt in onze spreads. Dat is dus bijna 5 miljoen liter water. Uiteraard is dat niet 5 miljoen liter besparing, omdat het hierheen halen en verwerken ook water kost, maar al zou het 1/10 zijn, dan is de besparing alsnog enorm.  Check de bron en zie hoeveel water andere producten "kosten"

Wij geloven niet in afval. Afval is het gevolg van een slecht afgestemde productie op de vraag. Daarom gaan we voor een oplossing waarbij we afval van voedsel voorkomen, door er gewoon een product van te maken. Een banaan met een vlekje? Hup, lekkere puree van maken en de pureein onze spreads. Om dat te bereiken willen we bouwen aan een sterke relatie door de keten heen. Als we de keten namelijk weten om te draaien, en produceren wat we nodig hebben, dan voorkomen we het grootste deel van het huidige afvalprobleem. 

 

CASHEW, een reislustig nootje

Het rechtstreeks inkopen is stap 1. Vanuit die relatie kunnen we gaan samenwerken en verder de voedselketen in. 

Waarom we hier beginnen? Omdat we met onze vraag naar cashew ook daadwerkelijk wat kunnen betekenen en waarde kunnen toevoegen. Gepraat wordt er al genoeg :) 

Stap voor stap willen we dit onderstaande plaatje realiteit maken. Doordat we gebruik gaan maken van de reststromen van lokale cashew verwerking, voorkomen we verspilling bij de bron, verhogen we het inkomen van boeren en creëren meer werk.  

fullsizeoutput_e72.jpeg

Afrika produceert de helft van de alle cashew en toch wordt maar 6% van die cashew lokaal verwerkt.

Dat cashew nootje legt dus een hele reis af voordat het bij jou thuis ligt en ziet meer van de wereld dan menig mens. Dat is niet duurzaam en zorgt ook dat veel werkgelegenheid verloren gaat in Afrika terwijl banen daar juist heel erg nodig zijn.

Dus kopen wij onze cashew in bij een Afrikaanse verwerker. Elke 370 gram aan lokaal verwerkte cashew zorgt voor 1 dag werk. Dat is én positief voor Afrika, en zo'n cashew heeft een stuk minder jetlag. 

Yespers-ATR-2.jpg

Factfinding naar onze cashew in Burkina Faso!