Zoals we al zeiden staat transparantie bij ons hoog in het vaandel! We vinden het belangrijk om je te vertellen wat we doen. We merken dat consumenten dat ook fijn vinden en er ook om vragen. Daarom hebben we hieronder een groot aantal vragen opgenomen waarvan wij denken dat jullie die zouden kunnen stellen. Nieuwe vragen zijn altijd welkom! Het is al behoorlijk veel tekst, succes met lezen :)!

Wie is Yesper?

Yesper staat symbool voor een gepassioneerde boerenzoon die de passie van de boer (bijvoorbeeld zijn vader) op jouw bord wil krijgen. Yespers is een nieuw en onafhankelijk bedrijf. We staan onafhankelijk in de keten en dat vinden we fijn en waardevol. Op die manier kunnen we namelijk altijd in jullie belang handelen. We zijn eind 2014 gestart met de ontwikkeling van onze producten. Van concept tot keukenmonster tot de onderhandelingen met de producent en de retailers in Nederland en daar buiten. Onze missie inspireert ons dagelijks om een extra stap te doen. We hebben nu net onze eerste producten op de markt, we gaan nu snel door met het uiteindelijke doel, een kortere en duurzamere keten. Yesper is trouwens een non fictie persoon! Hij werkt echt bij ons. 

Wat is jullie missie?

De voedselketen is een heel complex systeem. In feite is die nu zo georganiseerd dat iedereen bezig is om risico's en kosten af te wentelen op anderen. Of dat nu de planeet is, of een boer, het gaat er vooral zelf zo min mogelijk risico's en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is gewoon niet normaal. We moeten toe naar een systeem waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het geheel! Dat kunnen we veel beter uitleggen via een kort filmpje, dus klik op de link (missiefilmpje). 

We zijn met Yespers gestart om een aantal zaken te bereiken. We zijn van mening dat we eerst moeten beginnen met jou, de consument. Want als we lekkere producten maken, dan kunnen we ook impact op de keten daarachter hebben. Met alleen een mooi verhaal komen we er niet, we moeten met onze omzet verandering teweeg brengen, dus: 

  • Onze producten zijn heel erg lekker,

  • Onze producten moeten bijdragen aan een gezondere wereld.

  • We geloven dat iedereen in de keten recht heeft op een eerlijke vergoeding, we geloven niet in een race to the bottom maar een race to the top.

Benieuwd wat we daarmee bedoelen, dromen en doen? We hebben het kort samengevat via de volgende link: missiefilmpje

Waarom vinden jullie de boer zo belangrijk?

Dat is eigenlijk een heel makkelijk antwoord, omdat we afhankelijk zijn van hem of haar. Zonder de boer, geen product.

In Nederland stoppen per week ongeveer 50 boeren met hun activiteiten en de gemiddelde leeftijd loopt hard op. Dat is in andere landen niet anders. We hebben dringend behoefte aan nieuwe boeren. We vinden het daarom erg belangrijk dat een boer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn producten. Dat is ten eerste fijn voor de boer, maar ook voor ons als consument. Die prijs is belangrijk hier in het Westen, maar ook in ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden ligt het ook nog wat ingewikkelder. Vaak zijn mensen op het platteland daar boer tegen wil en dank. Om hun eigen gezin van eten te voorzien. De grootste honger en armoede vind je ook terug op het platteland. Hoe wrang is dat? Als we willen dat er nieuwe boeren bij komen, die gezonde en lekker producten voor ons verbouwen, moeten die op een normale manier een boterham kunnen verdienen. Die goede boterham voor de boer (het liefst met onze spreads op z’n brood) zorgt er voor dat er ruimte ontstaat voor betere producten en een duurzamer gebruik van grondstoffen. Zo kunnen we de race to the bottom stoppen; Een race die namelijk uiteindelijk slechts verliezers kent. Dat zal ook een inspanning vragen aan de boeren, zij zullen meer marktgericht moeten produceren en met goede kwaliteitsproducten moeten komen om zich onderscheiden van de massa. Kortom, wij vinden boeren belangrijk als consument en de boer moet ons als consument weten te vinden en begrijpen. Dat vergt een inspanning van beide kanten en daar zetten we ons voor in!

Is dat altijd een Nederlandse boer?

Nee, dat is niet altijd een Nederlandse boer. Niet alle producten die wij gebruiken worden geteeld in Nederland. Het gaat ons er om dat elke boer een eerlijke prijs krijgt, of die nu om de hoek z'n bedrijf heeft, of ver weg en lekkere bananen voor je teelt. 

Hoe zorgen jullie dan voor een goede prijs voor die boer?

Ons doel met Yespers is om zoveel mogelijk rechtstreeks van producenten te kopen. Dat geeft ons zicht op de prijsvorming en schakelt onnodige stappen in de keten uit waardoor er meer marge overblijft voor producenten. Dat kan een individuele boer of teler zijn, maar ook bijvoorbeeld een coöperatie. Omdat we pas zinvolle contracten kunnen afsluiten bij goede volumes hopen we dat jullie onze spreads en granola zo lekker en gezond vinden dat we er zo snel mogelijk mee aan de slag kunnen. Met de bananen in onze producten gaan we als eerste beginnen, die gaan komen van een coöperatie in Ecuador. Bij het bepalen van een eerlijke prijs houden we rekening met een groot aantal zaken waaronder kostprijs van de producent. Het komt nu heel regelmatig voor dat boeren onder de kostprijs leveren, nu is dat onderdeel van een normale markt kun je zeggen, en dat is ook voor een deel zo, als het echter op langere termijn te vaak voorkomt zijn we weer terug bij het antwoord op de vorige vraag. Boeren hebben financieel perspectief nodig om meer te kunnen inspelen op een snel veranderende markt.

Zijn jullie producten fair trade?

Als je met fair trade het keurmerk bedoelt is het antwoord nee. Keurmerken hebben een absoluut nuttige functie om consumenten bewust te maken van bijvoorbeeld misstanden. Consumenten hebben via die keurmerken macht om producenten gedragsveranderingen op te leggen. Voor ons is fair trade of fair chain onze “reden van bestaan” en ons overall bedrijfsdoel. Ons “keurmerk” is dus onze eigen missie waarover we jullie hier en op allerlei andere manieren berichten. Volgens ons is het niet meer dan logisch dat iedereen die bijdraagt aan het succes van het product ook beloond wordt. Op weg naar die eigen sourcing zullen we overigens wel gebruik maken van fairtrade producten. Zoals hierboven gemeld, onze bananen komen van een coöperatie in Ecuador en we kopen die nu in met een fair trade logo (en ze zijn ook organic/biologisch). We hopen snel meer stappen op dit gebied te kunnen zetten (we staan te trappelen) maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we ook iets moeten kunnen beloven aan die boeren, afzet van hun producten. Dus hoe meer omzet, hoe meer impact. 

Hoe maken jullie je fruit en groentespreads?

We ontwikkelen de smaken van onze spreads samen met onze partners. Het produceren ervan besteden we uit aan gerenommeerde bedrijven. Zeker omdat we met voedsel werken is het belangrijk om zeker te weten dat dat op een verantwoorde en veilige manier gebeurt zodat ze bij je thuis komen zoals ze bedoeld zijn; vol van smaak en beleving en van topkwaliteit. We staan dus niet zelf in een garage te mixen, onze productiepartners voldoen aan de hoogste standaarden op gebied van voedselveiligheid.

Op onze verpakkingen staat precies wat en hoeveel er per soort ingaat, we doen daar niet geheimzinnig over, we zijn er juist trots op. Kijk maar eens op andere verpakkingen, vaak staan alleen de "goede" ingrediënten met een percentage vermeld. 

Omdat we de producten op een duurzame manier bij je thuis willen hebben, hebben we gekozen voor een conserveringstechnologie die de houdbaarheid verlengt, pasteurisatie (het verhitten van het product). Dat heeft wel wat invloed op de smaak en de hoeveelheid vitamines en mineralen maar we hebben besloten om daar toch de voorkeur aan te geven. Het voorkomt namelijk ook veel onnodig afval. Er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt!

De techniek op het gebied van conserveren staat niet stil en we zijn altijd op zoek naar nog betere technieken die nog minder invloed hebben op de producten.

jullie producten biologisch?

Nee, onze producten zijn niet biologisch (op dit moment). (De bananenpuree wel) . Ons doel is zo duurzaam mogelijk in te kopen bij onze telers. Dat betekent dat ze met minimale middelen de planten en bomen beschermen. We volgen deze ontwikkelingen op de voet en zijn absoluut voorstander en promotor van zo biologisch mogelijk. Wij geloven in een model voor de landbouw waarbij maximaal wordt ingezet op het voorkomen van het gebruik van chemische middelen. Wat voorop staat is dat de ingrediënten die we gebruiken absoluut en 100% veilig zijn voor consumptie. 

Wat zit er in jullie spreads?

We vinden het belangrijk dat je precies weet wat je eet, zonder allerlei moeilijke en verdekt opgestelde “verrassingen” en/of kleine lettertjes. Met onze spreads willen we je een gezond en bovenal overheerlijke producten bieden. In onze spreads zitten alleen fruit en groenten en onderdelen van fruit en groente. Bijvoorbeeld om de spreads smeerbaar te krijgen voegen we het 100% natuurlijke product pectine toe. En om de pectine zijn werk te kunnen laten doen moet je het natuurlijke calciumcitraat toevoegen (dat is het “zout” uit citrusvruchten).  Via deze link (klik op het woordje link) vind je alles wat er in onze producten zit. 

Doordat we geen kleurstoffen gebruiken kunnen er kleurverschillen optreden tussen verschillende producties en ook na verloop van tijd aan het product zelf. Dat is volkomen natuurlijk (natuurlijk) en doet niets af aan de kwaliteit van het product. 

Waarom pasteuriseren jullie de spreads?

We verhitten de spreads kort. Die pasteurisatie zorgt ervoor dat de spreads microbiologisch voor jou gezond zijn en blijven. Maar de vraag op zich is voor ons bijna een gewetensvraag. Aan de ene kant willen we eigenlijk zo min mogelijk met het product doen, aan de andere kant proberen we zo verantwoordelijk mogelijk om te gaan met de waardevolle grondstoffen die we gebruiken voor onze producten.

In een ideale situatie maken we alles vers en kopen jullie onze hele voorraad binnen een dag of 3 helemaal op zodat we niets hoeven weg te gooien. Dat niet hoeven weggooien is naast dat het goed is voor het milieu (een appel kost bijvoorbeeld 70 liter water) ook nog goed voor de portemonnee. Iemand moet namelijk al dat afval betalen en dat zijn we uiteindelijk allemaal als consument. Dus ons uiteindelijke doel is om jullie alles binnen een dag of 3 te laten kopen en binnen 5 dagen op te laten eten, tot die tijd conserveren we onze producten op de meest natuurlijke manier om zoveel mogelijk van al het goede te bewaren en druk op het milieu en portemonnee zo beperkt mogelijk te houden.

jullie producten vrij van allergenen?

Ja, de spreads zijn vrij van allergenen en stoffen die intoleranties veroorzaken. De test naar deze 14 wettelijk (verordening 1169/ 2011, we weten waarover we het hebben) verplichte allergenen heeft laten zien dat onze spreads er vrij van zijn. We hebben in onze spreads geen granen met gluten, geen schaaldieren, geen eieren, geen pinda’s, geen soja, geen melk, geen noten, geen selderij, geen mosterd, geen sesamzaad, geen zwaveldioxide en sulfiet, geen lupine en geen weekdieren kunnen vinden.  De Granola's bevatten verschillende allergenen. Dus let goed op de verpakking. 

Zijn jullie spreads glutenvrij?

Ja de spreads zijn glutenvrij. In de fabriek waar onze spreads worden gemaakt wordt bovendien niet gewerkt met tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Hierdoor is er ook geen ‘verontreiniging’ mogelijk.  De granola is niet glutenvrij. 

Zijn jullie producten GM vrij?

Daar kunnen we kort over zijn, het antwoord is ja. (zo’n kort antwoord is ook wel eens fijn gezien de lappen tekst hierboven)

Hoe lang is jullie product houdbaar?

De spreads zijn slechts kort gepasteuriseerd en zijn daarom optimaal van smaak maar minder lang houdbaar. Kijk dus goed op de potjes voor de THT en bewaar ze in de koelkast (wel even checken of het lampje uit is, want licht heeft ook invloed op houdbaarheid/is een beetje flauw, het gaat om het licht). Na opening is de spread beperkt houdbaar en moet binnen een dag of tien gegeten worden (hoe netter je met je mes of lepel omgaat hoe langer ze goed blijven). Omdat we de bewerking zo min mogelijk willen laten zijn kun je na opening en eerste gebruik wel wat vruchtensap terugzien, geen probleem, gewoon even doorroeren en smeren of scheppen maar weer. Een THT wil trouwens zeggen: Ten minste houdbaar tot. Minimaal tot die datum dus. Als je een potje wat langer hebt bewaard, gewoon even checken. Als er geen schimmel opstaat en het ruikt nog goed is het prima te eten. Gezond verstand dus. 

De granola is langer houdbaar. Dat komt omdat het een droog product is en is gebakken. Hierbij geldt ook, THT wil niet zeggen tot die datum goed, daarna weggooien. 

Als jullie het op jullie verpakking van de granola over coating hebben, wat bedoelen jullie daarmee?

De coating is de mix of het vruchtenpapje waarin we de granola's roosteren. De samenstelling van die coating is dusdanig dat we óf onze spreads óf een andere mix van overgebleven fruit kunnen gebruiken. Omdat er niet altijd evenveel van elke fruitsoort beschikbaar kan de samenstelling een beetje wisselen. Op die manier kunnen we verantwoord omgaan met de grondstoffen die beschikbaar zijn. 

Wat moet ik doen als ik een product heb gekocht waar wat mis mee is?

Uiteraard doen we alles het liefst perfect. Helaas gaan er ondanks ons streven wel eens zaken fout. Dus als je een klacht, suggestie of idee hebt laat het ons weten via dit formulier of bel 0800-9377377. [0800-YESPERS]

Hoe duurzaam zijn jullie verpakkingen?

Onze missie is de duurzaamheid in de keten te verbeteren. Dat doen we dan ook zeker met een duurzame verpakking. De gehele verpakking van de Yespers spreads is volledig recyclebaar. Dus glas in de glasbak en papier bij het oud papier. De Granola zit in een papieren zak met nog een plastic coating. Helaas is het zo dat die coating nog nodig is om de producten langer goed en knapperig te houden. We houden de ontwikkelingen op dat gebied goed in de gaten dus als er betere manieren zijn, dan proberen we dat zo snel mogelijk (binnen onze mogelijkheden) te realiseren. 

Komen er nieuwe smaken op de markt?

Jazeker, we zijn continu bezig met het verbeteren van onze producten en het uitdokteren van nieuwe mogelijkheden. We werken daarbij samen met onze partners maar luisteren ook goed naar jullie. Dus als je ideeën hebt, we horen ze graag!

Komen er nog meer producten op de markt?

Jazeker, we zijn continu bezig met het nadenken over nieuwe producten waarmee we onze missie verder kunnen invullen. We werken daarbij samen met onze partners maar luisteren ook goed naar jullie. Dus als je ideeën hebt hoe we onze producten beter kunnen maken of onze smaken kunnen of zouden moeten uitbreiden.

Waar zijn jullie producten verkrijgbaar?

Via de website en facebook zullen we je op de hoogte houden waar onze spreads en granola te koop zijn. Voor kinderdagverblijven, zorg instellingen en bedrijven zijn we beschikbaar via Boodschappenonline of Versunie. Je kunt onze producten uiteraard ook kopen via onze webschuur: www.yesperswebschuur.nl. Kijk ook even op deze pagina wat je kunt doen als je ze niet kunt vinden in een van de bovenstaande winkels. 

Ik ben teler en wil graag aan jullie leveren

Goed dat je ons weet te vinden zo helemaal aan het einde van deze lijst! Wij zijn altijd op zoek naar de beste manier om onze missie vorm te kunnen geven. Als er mogelijkheden zijn om dat samen te doen zullen we dat zeker doen. We horen graag van je!

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat

Als je een nieuwe vraag hebt dan kun je die natuurlijk stellen via dit formulier.

Ik heb een leuk recept

We vinden het super als je een recept met Yespers spread daarin wilt delen met de andere liefhebbers van Yespers spreads. Recepten en suggesties kun je altijd mailen naar yesper@yespers.com Kijk ook een op onze Facebook en Instagram pagina’s voor meer suggesties en ideeën.

Zijn jullie producten vegetarisch / veganistisch?

Ja, onze spreads zijn vegetarisch en veganistisch. Er zitten geen dierlijke producten in Yespers fruit en groentespreads. Ook zit er bijvoorbeeld geen ei, honing of melkproducten als kwark of yoghurt in de spreads. Als bindmiddel wordt pectine gebruikt en geen (dierlijke) gelatine. 

Kunnen jullie niet wat meer plaatjes tussen al die tekst zetten, het is wel heel erg saai zo om naar te kijken? 

Goed idee, we gaan er binnenkort mee aan de slag!