Ondernemers lanceren ambitieus platform Verspilling is Verrukkelijk

Amsterdam, 13 maart – Achttien ondernemers die oplossingen bieden voor voedselverspilling, lanceren samen met MVO Nederland vandaag het platform Verspilling is Verrukkelijk. Met het platform tonen de initiatiefnemers wegen om voedselverspilling snel verleden tijd te maken.

Verspilling op het menu
De samenwerkende ondernemers ontwikkelen en verkopen smaakvolle en mooie producten die gemaakt zijn van ingrediënten die anders zouden worden weggegooid of verwerkt worden tot diervoeder of biogas. Ze lanceren nu een gezamenlijk platform waar ze met elkaar dezelfde boodschap uitdragen: voedsel is te kostbaar om te verspillen. Zij presenteren allerlei vooruitstrevende producten die ze hiervoor hebben ontwikkeld. Denk aan soep van kromme groente (Kromkommer), bier van oud brood (Instock) of zeep gemaakt van sinaasappelschillen (Beeblue).

“Deze ondernemers zijn gedreven door een gezamenlijk doel: van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt één-derde niet gegeten. Daar is, met goed ondernemerschap, zo veel aan te doen. Door nu de handen ineen te slaan bereiken deze ondernemers nog meer mensen met hun boodschap en bieden ze concrete oplossingen voor het tegengaan van verspilling."
- Pieter Goudswaard, MVO Nederland

Niet praten maar doén
De ondernemers laten positief zien dat het anders kan. Daarom organiseren ze gezamenlijke evenementen en campagnes om bedrijven en consumenten te verleiden ook met het verminderen van voedselverspilling aan de slag te gaan. Zo gaan ze in verschillende winkels het thema op de winkelvloer onder de aandacht brengen en mensen stimuleren om zelf in actie te komen tegen voedselverspilling. Zo zal een Verspilling is Verrukkelijk schap een plek krijgen in diverse supermarkten door het land. Later dit jaar lanceert Verspilling is Verrukkelijk een gezamenlijk eindejaars-geschenkpakket en het Verspilling is Verrukkelijk-assortiment zal op steeds meer plaatsen te vinden zijn, waaronder in (bedrijfs)restaurants.

Krachten bundelen voor meer bereik
Pieter Goudswaard van MVO Nederland begeleidde de ondernemers in hun initiatief: “Deze ondernemers zijn gedreven door een gezamenlijk doel: van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt één-derde niet gegeten. Daar is, met goed ondernemerschap, zo veel aan te doen. Door nu de handen ineen te slaan bereiken deze ondernemers nog meer mensen met hun boodschap en bieden ze concrete oplossingen voor het tegengaan van verspilling. Binnen dit platform is ons doel om groei te creëren van de verschillende ondernemers. Zo maken we meer impact en kunnen we sneller op een goede en sympathieke manier meer mensen mee krijgen. Verspilling is Verrukkelijk verbindt de deelnemende ondernemers en merken op het niveau van hun maatschappelijke ambitie, maar laat tegelijkertijd alle ruimte voor eigen identiteit.”

Toine Timmermans (Wageningen Universiteit & Research) is erg enthousiast over het initiatief: "Deze 18 Verspilling is Verrukkelijk ondernemers stellen de waarde van voedsel centraal door op positieve manier te laten zien wat er mogelijk is met reststromen. Dit is een fantastische en concrete manier die bijdraagt aan de ambitie van de Taskforce Circular Economy in Food, om 50% minder voedsel te verspillen in Nederland in 2030. Verder uitbouwen van deze vorm van samenwerking is cruciaal om onze gedeelde ambities te bereiken."


Noot voor de redactie
Verspilling is Verrukkelijk is een initiatief van Kromkommer, Instock, Potverdorie!, GRO Mushrooms, BeeBlue, Soupalicious, ThijsTea, de Verspillingsfabriek, Coco Conserven, Betuwse Krenkelaar, Yespers, De Lekkere Man, The Ketchup Project, De Tweede Jeugd, De Bokkenbunker, Glorious Bastards, Twisted, AND Cheesetrade en MVO Nederland.

De lancering vindt plaats in de vorm van een brunch voor genodigden op 13 maart bij Instock Amsterdam. Het eerste Verspilling is Verrukkelijk schap komt in de Jumbo in Wageningen, gevolgd door de Plus in Maarn, de Albert Heijn Food Plaza in Amsterdam en de Albert Heijn XL in Purmerend.

Wij vinden het fijn als je ons met de lancering op 13 maart helpt om het verhaal van Verspilling is Verrukkelijk verder te vertellen. Meer informatie kun je vinden op:

www.verspillingisverrukkelijk.nl
Mail naar info@verspillingisverrukkelijk.nl
Of bel Pieter Goudswaard (MVO Nederland), 06-11616861 Den Haag /  Veghel, 6 oktober 2016

Samenwerking Yespers en De Verspillingsfabriek

Gezonder omgaan met verspilling

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Yespers en De Verspillingsfabriek werken samen aan het terugdringen van verspilling in het fruitsegment.

Met gezondere producten ook de voedselketen verduurzamen. Die uitdaging hebben De Verspillingfabriek en Yespers opgepakt en samengebracht in de nieuwe Granola-producten van Yespers.

“Toen we in 2014 begonnen met het merk Yespers was ons doel consumenten met lekkere en gezondere producten te verleiden en op die manier bij te dragen aan het verduurzamen van de voedselketen. Vanuit dat idee zijn we bij de lancering van onze innovatieve en gezondere spreads gaan nadenken over het opnieuw inzetten van diezelfde spreads, mocht er ooit sprake zijn van derving”, vertelt Stefan Baecke, directeur van Yespers. “Zo kwamen we intern op het idee om een nieuw soort ontbijtgraan te ontwikkelen: Yespers Granola’s. Zo kijken wij tegen het produceren en consumeren van voedsel aan, als een moment om van te genieten en als een oplossing voor meerdere uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.”

“De receptuur van de granola’s is namelijk zo samengesteld dat we onze spreads kunnen hergebruiken”, vertelt Patrick Ooms, Head Business Development. “Het resultaat is dat we én een heel nieuw product hebben ontwikkeld én ook een oplossing hebben bedacht voor óf onze eigen reststroom aan fruitspreads óf de reststroom aan fruit van een andere producent. Het was voor ons een logische stap om samenwerking te zoeken met De Verspillingsfabriek van Bob Hutten. Het idee achter De Verspillingsfabriek sluit geheel aan bij onze visie over het omgaan met waardevolle grondstoffen en het in de praktijk brengen van duurzaam produceren en consumeren.” 

“Tot nu toe werkten we vooral met reststromen van groenten”, vertelt Corien Poederbach, Directeur van De Verspillingsfabriek. “Wij waren dan ook blij dat we konden meewerken aan het concept van Yespers. Het biedt ons de kans om nu ook verspilling van fruit tegen te gaan. Onze samenwerking zit op het invullen van de fruitbehoefte van Yespers uit reststromen. Dit kan zijn de recovery van de spreads zelf of het sourcen en selecteren van reststromen fruit uit de markt. De eindproducten zelf zijn helemaal in lijn met waar wij voor staan. Laag in suiker, hoog in voedingswaarden. Gezondere producten voor de consument en verspilling tegengaan, wat een mooi samenwerkingsproject.”

 

 

Yespers                                                                                De Verspillingsfabriek

Floris Grijpstraat 2                                                              Huygensweg 10

2596 XE Den Haag                                                              5466 AN Veghel

www.yespers.com                                                                www.deverspillingsfabriek.nl

 

DOWNLOAD HET PERSBERICHT

 

 

 

PERSBERICHT

Den Haag, 29 juni 2016

 

Drie nieuwe & unieke ontbijtgranen van Yespers

 

Na de lancering vorig jaar september van Yespers “smoothiespreads” komt Yespers nu met een nieuw innovatief product. Yespers Granola in 3 verschillende smaakcombinaties: Yespers Puur, Yespers Noten & Fruit en Yespers Noten & Groente.

Deze nieuwe granola’s hebben als basis havervlokken die mild geroosterd zijn in een fruitmix. Door deze wijze van roosteren van de haver worden ze lekker krokant met een klein zoetje van het fruit. De combinatie van ingrediënten van de drie soorten granola’s maakt dat de voedingswaarden een stuk beter zijn dan veel andere producten in dit segment.

‘Het klinkt misschien raar, geroosterd met fruit en een beetje groente, zegt Patrick Ooms, Head Business Development, ‘maar de granola’s sluiten goed aan bij de vernieuwde schijf van vijf van het Voedingscentrum. Daarbij ligt de nadruk op meer groente en fruit. Je begint de dag dus meteen goed’.

“Naast de innovatie van de fruitcoating en groentemix geven we met deze granola’s ook verder invulling aan onze missie als bedrijf”, zegt Stefan Baecke, directeur van Yespers. De receptuur van deze fruitmix is zo samengesteld dat Yespers spreads in de toekomst opnieuw kunnen ingezet kunnen worden als ingrediënt. “Wat is er nu mooier dan met gezondere en lekkere producten aan een betere voedselvoorziening werken?”

“Beter betekent voor ons niet alleen lekkere en betere producten qua voedingswaarden maar ook beter als het gaat om de productie er van. We gooien met elkaar al veel te veel weg en als startend bedrijf is het een mooie uitdaging om vanuit je eigen productontwikkeling meteen na te denken over wat je kunt doen om je eigen verspilling in de keten tegen te gaan”.

Deze nieuwe innovatieve ontbijtgranen zijn dus een oplossing in plaats van een verspillingsprobleem. De granola’s zijn op zichzelf staande producten. Als in de keten verspilling van de Yespers “smoothiespreads” dreigt, kunnen de spreads ingezet worden als ingrediënt voor de granola’s. “Dat is wat wij bedoelen met Nieuwe Natuur of En En. En betere producten En een betere keten. En duurzamer En gezonder. Niet opgedrongen vanuit de markt of regelgeving maar gewoon omdat we het zelf op die manier willen doen”.

De nieuwe ontbijtgranen zijn vooralsnog alleen te koop via de online winkel van Yespers: www.yesperswebschuur.nl

Noot voor de redactie:

Meer informatie over de granola’s zie de bijlage of : www.yespers.com/granola of www.facebook.com/yespers. Telefonisch kan contact worden opgenomen met Stefan Baecke, +31612845773 of via stefan.baecke@yespers.com

 

 

Wat maakt Yespers granola’s bijzonder:

 

·         100% natuurlijke ingrediënten

·         Een ontbijtgraan met een beetje groente

·         Ontwikkeld mede vanuit het idee om verspilling tegen te gaan

·         Geen conserveringsmiddelen, kunstmatige smaak, kleur- en geurstoffen

·         Lage suikerwaardes (alleen fructose)

·         Veel vezels en eiwitten

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERSBERICHT

Den Haag

29 maart 2016

Yespers met 3 smaken “smoothiespreads” in het Koningsontbijt

De producten voor het Koningsontbijt 2016 zijn vandaag bekend gemaakt. Alle drie de varianten van de Yespers fruit en groentespreads zijn opgenomen in de ontbijtpakketten die 22 april aan 1,2 miljoen schoolgaande kinderen worden aangeboden. De spreads sluiten goed aan bij de vernieuwde schijf van vijf van het Voedingscentrum die vorige week werd gepresenteerd, waarbij de nadruk ligt op meer groente en fruit‘

“Met de in september gelanceerde fruit- en groentespreads passen we goed in dat plaatje. Het idee achter deze producten was om een smoothie, zoals je die thuis maakt, op een boterham te krijgen. Veel fruit en een beetje groente. Het feit dat we nu met alle drie onze smaken zijn opgenomen in het Koningsontbijt is voor ons een bevestiging dat we een kwalitatief goed en vooral ook lekker product hebben ontwikkeld dat past in een verantwoorde voeding” zegt Patrick Ooms, Head Business Development Yespers.

De kinderen kunnen kiezen uit drie smaakvolle, frisse en toegankelijke varianten Yespers spreads: Appel & Framboos en Mango & Ananas. In deze beide spreads zit ook groente (wortel). De derde smaak is de Bessen & Aardbei variant. De spreads bevatten in vergelijking met ander zoet broodbeleg veel minder suikers en calorieën. De ‘smoothiespreads’ zijn bovendien vrij van conserveringsmiddelen bevatten geen allergenen zoals lactose en gluten en bevatten geen kunstmatige smaak-, geur- of kleurstoffen.

“Voor ons is deelname aan het Koningsontbijt een geweldige kans om Nederland kennis te laten maken met ons product”, zegt Stefan Baecke, CEO Yespers. “Als startend bedrijf is het altijd zoeken naar een goede manier om je eerste producten onder de aandacht te brengen en wij zien dit Koningsontbijt als een mooie gelegenheid dat te doen en we zijn dan ook blij met het feit dat Jumbo en de Krajicek foundation besloten hebben onze productinnovaties op te nemen in het ontbijtpakket”.

Dat dit jaar bij het Koningsontbijt de nadruk ligt op een gezonder ontbijt, sluit erg mooi aan bij de doelstelling van Yespers om producten in de markt te zetten die volledig transparant zijn over de inhoud maar ook gezonder, beter en ook smaakvoller zijn dan de categorie waarbinnen ze thuishoren, in dit geval zoet broodbeleg.

De spreads zijn lekker op brood, als topping op de yoghurt, op een pannenkoek of zo uit het potje. 

Meer informatie over de producten en de missie van Yespers is te vinden op: www.yespers.com of www.facebook.com/yespers.

 

Wat maakt Yespers fruit & groentespreads uniek:

·         100% natuurlijke ingrediënten

·         Ontwikkeld vanuit het idee om een smoothie smeerbaar te maken

·         Zonder kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen

·         Zonder conserveringsmiddelen dus uit het koelvak

·         Lage suikerwaardes (alleen fructose)

·         Een absolute innovatie op broodbeleg gebied

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persbericht september 2015

Yespers introduceert fruit en groentespreads

Een smoothie voor op je boterham

Vanaf 14 september nieuw in het koelvak: Yespers fruit en groentespreads. De spreads zijn ontwikkeld vanuit het idee om het pure en frisse van een smoothie op een boterham te krijgen. Veel fruit en een beetje groente, zonder onnodige toevoegingen en 100% natuurlijk. Een uniek en innovatief concept waarbij lekker, gezonder en beter samenkomen in het koelvak.

De producten zijn vanaf a.s. maandag 14 september verkrijgbaar in het vegetarisch koelvak bij alle Jumbo Supermarkten. Binnenkort volgen andere supermarktketens.

Er zijn drie smaakvolle, frisse en toegankelijke varianten Yespers spreads: 1) appel & framboos, 2) mango & ananas en 3) bessen & aardbei. (yespers.com/yespers-producten). Omdat geen conserveringsmiddelen gebruikt worden en om de frisse unieke smaak optimaal te behouden moeten de producten gekoeld bewaard worden. Ideaal voor iedereen die voor zichzelf of familieleden op zoek is naar lekker, natuurlijk en gezonder.  De spreads zijn trouwens ook erg lekker in de yoghurt, op een pannenkoek of zo uit het potje. Ze zijn bovendien vrij van allergenen zoals lactose en gluten en bevatten geen geur- of kleurstoffen.

De verpakking communiceert de heldere boodschap van Yespers. De potjes zijn transparant zodat de inhoud van de spreads goed te zien is. Ook de wikkel vertelt in woord enbeeld over de ingrediënten van de spreads en Yespers missie.

Over Yespers

Yespers is een nieuw merk met een heldere missie. Met onze productinnovaties (dit is pas de eerste!) streven we naar een betere voedselketen: duidelijker, eerlijker en gezonder. We geloven dat we daarbij niet hoeven te kiezen voor het één of voor het ander, maar dat het juist beide kan en moet! Dus het gaat om én én in plaats van óf óf. Dat is onze focus en die noemen we Nieuwe Natuur. (yespers.com/missie)

Met Nieuwe Natuur gaan we een concrete bijdrage leveren aan het doorbreken van de negatieve spiraal waarin druk staat op marges en er bijna altijd enkel op prijs geconcurreerd wordt. Dat is een race to the bottom die alleen maar zal leiden tot smaakvervlakking, aanbodverschraling, minder innovatie en minder duurzaamheid. Wij willen smaakverrassing, meer keuze, vernieuwing, duurzamer, een race to the top!

We zijn nu aangekomen bij het beginpunt van onze missie, een revolutie op de boterham. Nu volgt de uitdaging om de keten sterker, duurzamer en dus beter te maken. Die uitdaging willen we graag met jullie, onze mede consumenten, aangaan!

Verdere informatie

Meer informatie over de producten en de missie van Yespers is te vinden op: www.yespers.com of www.facebook.com/yespers. Telefonisch kan contact worden opgenomen met Stefan Baecke, +31612845773 of via stefan.baecke@yespers.com

 

Wat maakt Yespers fruit & groentespreads uniek:

·         100% natuurlijke ingrediënten

·         Ontwikkeld vanuit het idee om een smoothie smeerbaar te maken

·         Zonder kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen

·         Zonder conserveringsmiddelen dus uit het koelvak

·         Lage suikerwaardes (alleen fructose)

·         Een absolute innovatie op broodbeleg gebied