Yespers-8.jpg

Dag allemaal

Wij zijn Noel, Aliseta, Zalisa, Fatao, Farimata, Moise en Kabre. Met zo’n 900 andere collega’s werken we bij Anatrans SRL, hier in Bobo in Burkina Faso. We verwerken lokaal de cashew van de boeren in de omgeving. Da’s op zich best bijzonder als je de cashewketen een beetje kent. De meeste cashew gaat namelijk vanuit hier, onbewerkt, eerst naar Azië. Daar wordt de cashew uit de dop gehaald en gaat dan naar jou in Europa. Gek toch? Wij willen die banen hier in plaats van ontwikkelingshulp en afhankelijkheid.

Hier in de buurt zijn nog heel veel mogelijkheden om banen te creëren, en wel op zo een manier dat het inkomen van boeren hier omhoog gaat, minder voedsel verspilt wordt én ons, (en dus ook jouw), milieu minder wordt vervuild. Dat willen we samen met jullie en Yespers oppakken.

Want wist je bijvoorbeeld het volgende?

Yespers-9.jpg

Een cashew is niet alleen de noot, je hebt ook nog een cashewappel. Daar kunnen we nu nog niets mee, maar daar zouden we sap van kunnen maken…

waste_of_mango.jpg

Veel ander fruit gaat hier ook verloren, tot wel 50%! Dat komt omdat we het nog niet lokaal kunnen verwerken. Verlies aan inkomen en veel onnodige Co2 uitstoot….

cashew shells.jpg

De cashewdoppen, die overblijven na het pellen. Een prima bron van duurzame energie, daar doen we nu nog veel te weinig mee.

Zonde toch? De mogelijkheden en dus de banen liggen letterlijk voor het oprapen.

Nu moeten we daar ook eerlijk over zijn. Op deze pagina lijkt het allemaal makkelijk. Ons plan is namelijk om een fruitverwerkingsfabriekje naast de cashewfabriek te bouwen en de cashewdoppen en reststromen uit de cashew- en fruitfabriek te gaan gebruiken om energie mee op te wekken. In die fruitverwerkingsfabriek wordt dan de cashewappel en bijvoorbeeld mango uit de omgeving verwerkt. Dan hebben we op een duurzame manier van de bovenstaande problemen een oplossing gemaakt. Banen erbij, boeren meer inkomen en minder verspilling van grondstoffen. Iedereen blij. Maar de praktijk is altijd lastiger, en zeker hier.

Om zo’n plan werkelijkheid te laten worden is als eerste een goed businessplan nodig. En daarvoor hebben we jullie eetlust en kookkunsten nodig! Om dat businessplan te financieren willen we zoveel mogelijk zakken cashew verkopen. De cashew zit in zakken van 370 gram. Die 370 gram staat voor 1 dag inkomen voor een lokaal gezin. Het grootste risico voor ons allebei is dat het hele plan niet haalbaar blijkt aan het einde van het onderzoek. Maar dan hebben we er samen wel voor gezorgd dat er heel veel extra dagen inkomen is gecreëerd hier in Burkina Faso. Da’s sowieso al een heel groot verschil.

De marge uit de verkoop van die zakken gebruiken om dat haalbaarheidsonderzoek te financieren. Hoe zit de kostenopbouw dan in elkaar?

KOSTEN EN MARGE. 

Over onze marge kunnen we gelukkig lekker transparant zijn, zo ziet dat plaatje er (gemiddeld) uit per KG: (Fairtrade en Bio) 

Inkoop en transport:                                                          12.20 euro per kg (ex btw)
Roosteren, verpakken, transport:                                      1.50 euro per kg  (ex btw) 
Marge Yespers = alles naar onderzoek :                          3.50 euro per kg (gemiddeld)                                                                                                                        Verkoopprijs per zak a 370gr:                                           6.75 euro per zak a 370gr of euro 17,22 per kg (inclusief btw) 

Additionele kosten: 
Verzendkosten naar jouw huis of marge partner:            afhankelijk van je bestelhoeveelheid in onze webshop/marge en kosten van de partner. 

Ter referentie (dus je ziet, sowieso een goeie deal):

bio/fairtrade cashew bij AH:                    9.69 euro per zak a 370gr of 26.19 euro per kg (inclusief btw)