Yespers-8.jpg

Dag allemaal

Wij zijn Noel, Aliseta, Zalisa, Fatao, Farimata, Moise en Kabre. Met zo’n 900 andere collega’s werken we bij Anatrans SRL, hier in Bobo in Burkina Faso. We verwerken lokaal de cashew van de boeren in de omgeving. Da’s op zich best bijzonder als je de cashewketen een beetje kent. De meeste cashew gaat namelijk vanuit hier, onbewerkt, eerst naar Azië. Daar wordt de cashew uit de dop gehaald en gaat dan naar jou in Europa. Gek toch? Wij willen die banen hier in plaats van ontwikkelingshulp en afhankelijkheid van die hulp. Met een echte baan en een normaal inkomen komen wij uit de armoede, kunnen onze kinderen naar school en gaat het vliegwiel aan.

Hier in de buurt zijn nog heel veel mogelijkheden om banen te creëren, en wel op zo een manier dat het inkomen van boeren hier omhoog gaat, minder voedsel verspilt wordt én ons (en dus ook jouw) milieu minder wordt belast. Dat willen we samen met jullie en Yespers oppakken.

Want wist je bijvoorbeeld het volgende?

Yespers-9.jpg

Een cashew is niet alleen de noot, je hebt ook nog een cashewappel en cashewdoppen. Daar kunnen we nu nog niets mee, maar daar zouden we sap van kunnen maken of..

DSC05138+%28Large%29.jpg

Veel ander fruit gaat hier ook verloren, tot meer dan 50%! Dat komt omdat we het nog niet lokaal kunnen verwerken. Verlies aan inkomen en veel onnodige Co2 uitstoot….

cashew+shells.jpg

De cashewdoppen, die overblijven na het pellen. Een prima bron van duurzame energie, daar doen we nu nog veel te weinig mee. Veel wordt gewoon gedumpt…

Zonde toch? De mogelijkheden en dus de banen liggen letterlijk voor het oprapen.

Nu moeten we daar ook eerlijk over zijn. Op deze pagina lijkt het allemaal makkelijk. Ons plan is namelijk om een fruitverwerkingsfabriekje naast de cashewfabriek te bouwen en de cashewdoppen en reststromen uit de cashew- en fruitfabriek te gaan gebruiken om energie mee op te wekken. In die fruitverwerkingsfabriek wordt dan de cashewappel en bijvoorbeeld mango uit de omgeving verwerkt. Dan hebben we op een duurzame manier van de bovenstaande problemen een oplossing gemaakt. Lokaal banen erbij, boeren meer inkomen en minder verspilling van grondstoffen. Iedereen blij. Maar de praktijk is altijd lastiger, en zeker hier.

Volg onze Linkedin pagina als je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen en de uitdagingen. Natuurlijk gaan we deze pagina’s ook regelmatig bijwerken.

Wil je nog wat meer weten? Volg dan onderstaande link.

WIl je ook meehelpen? Graag!

De meest smakelijke manier is natuurlijk gewoon onze producten kopen. Niet overal zit cashew in, maar hoe meer we omzetten, hoe sneller we kunnen doorpakken. Voor ons is omzet namelijk geen doel, maar een middel.

Binnen een paar weken gaan we de cashew ook zelf op de markt brengen. In verschillende hoeveelheden zodat we de impact gaan versnellen. In portieverpakking, cadeauverpakking en grotere zakken voor grootverbruik. We horen graag van je als je interesse hebt, als bedrijf, maar ook als winkel of particulier.

Heb je nog andere ideeën? We horen graag van je.